Conference Final Report

KVKK
October 27, 2021
KVKK
October 27, 2021

3. Uluslararası Bilişim ve Yazılım Mühendisliği Konferansı Başarıyla Tamamlandı

15-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen 39. Ulusal Bilişim Kurultayı ile eş zamanlı Uluslararası Bilişim ve Yazılım Mühendisliği Konferansı (3rd International Informatics and Software Engineering Conference-IISEC) gerçekleştirildi. Başlangıcından beri IEEE tarafından desteklenen bu konferansın birincisi, 5-7 Kasım 2019 tarihleri arasında Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda gerçekleştirilmişti. Hakem incelemeleri sonrasında toplam 108 bildiri sunulmuştu. Bu ilk konferansa Almanya, Azerbaycan, Fas, Irak, İngiltere, Katar, Malezya, Mısır, Nijerya, Norveç, Pakistan, Türkiye ve Ürdün’den katılım olmuştu. Bu ilk konferansta Baruch Kolejinden (New York), Prof. Dr. Abdullah Uz Tansel, “Blockchain and Cryptocurrencies and its relation to DBMS” başlıklı bir konuşma yaptı. Bu birinci IISEC konferansın eş başkanlıklarını Prof. Dr. Asaf Varol ve Prof. Dr. Ali Yazıcı birlikte yürütmüşlerdi.

Konferansın ikincisi 16-17 Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara’da gene Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda yapılmıştı. Bu etkinlikte ise toplam 57 bildiri sunulmaya uygun bulunmuştu. Pandemi nedeniyle bu ikinci etkinliğe gönderilen bildiri sayısında düşme gözlenmişti. Bu etkinliğe 25 ülkeden bildiri gelmişti. Sam Houston State Üniversitesinden Assoc. Prof. Dr. Narasimha Shashidhar “Security Challenges in Cloud, Fog and Edge Computing” konulu bir konuşma yapmıştı. International Informatics and Software Engineering Conference etkinliği Prof. Dr. Asaf Varol, Prof. Dr. Ali Yazıcı ve Doç. Dr. Meltem Eryılmaz eş başkanları tarafından yürütülmüştü.

Üçüncü IISEC konferansı 2022 yılında 15-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü Binası konferans salonlarında yapıldı. Bu etkinlikte ise toplam 80 bildiri sunuldu. Üçüncü etkinliğin Genel Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Asaf Varol yürüttü. Bu konferansa Almanya, Amerika, Bangladeş, Çin, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İrlanda, Irak, Mısır, Pakistan, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tunus ve Türkiye’den bildiriler geldi.

35. Ulusal Bilişim Kurultayı (2018 ve öncesi) çatısı altında yürütülen Ulusal Bilişim Konferansı sadece ulusal bildirilere açıktı. Ulusal düzeyde düzenlenen ve sadece bildiri kitabında yer verilen makalelere indeksleme olmadığı için erişim sınırlı idi ve bu nedenle de ulusal bilişim konferansına ilgi yıldan yıla düşmekte idi. 21-22 Kasım 2018 gerçekleştirilen ulusal düzeydeki konferansa çok az miktarda bildiri gelmesi üzerine, bu etkinliğin uluslararası düzeyde yapılması gerektiği yönünde Prof. Dr. Asaf Varol’un önerisi, TBD Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmüştü. 2019 yılı ile birlikte ilk defa bu etkinlik uluslararası düzeye çıkarıldı. Fazla katılım sağlayabilmek amacıyla da TBD derneğinin maddi desteği sayesinde kayıt ücretleri çok düşük düzeyde (Sadece 75 TL) tutulmuştu.

1. ve 2. Uluslararası Bilişim ve Yazılım Mühendisliği Konferansları sadece Türkiye Bilişim Derneği şemsiyesi altında yapılmıştı. Bunun yerine bir konsorsiyum kurulması fikri Prof. Dr. Asaf Varol tarafından önerildi. Bu öneri TBD Yönetim Kurulunca uygun görülmesi üzerine, 3. IISEC etkinliği (2022) oluşturulan bir konsorsiyum marifeti ile icra edildi. Konsorsiyumda Ankara Hacı Bayram Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Instituto Politechnico Do Cavado E Do Ave (Portekiz), Maltepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sam Houston State Üniversitesi (Amerika), San Diego State Üniversitesi (Amerika), TELUQ Üniversitesi (Kanada), The University of Tennessee at Chattanooga (Amerika), West Virginia Üniversitesi (Amerika) ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer aldılar. Bu etkinlikte Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Nizamettin Aydın çağrılı konuşmacı olarak “Assessment of Male Dependent Infertility – An Application of Artificial Intelligence and Computer Vision” başlıklı bir konuşma yaptı.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Özal Gürtuğ bu konferans için İstanbul’dan Ankara’ya gelerek, konferansa verdikleri destek nedeniyle TBD tarafından kendilerine plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

International Informatics and Software Engineering Conference etkinlikleri Genel Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol, bu konferansın dördüncüsünün 21-22 Aralık 2023 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan 40. Ulusal Bilişim Kurultayı ile birlikte yürütüleceğini ve konsorsiyum üye sayılarının çoğaltılacağını belirtti. Asıl hedefin ise IISEC etkinliğinin yurt dışında başka ülkelerde yapılması olduğunu müjdeledi.

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ise International Informatics and Software Engineering Conference etkinliğinin uluslararası düzeye çıkarılması ve bir konsorsiyum marifetiyle yürütülmüş olmasına büyük önem verdiklerini, bu etkinliğin sağlıklı yürütülmesi amacıyla her türlü maddi ve manevi desteği sağladıklarını açıkladı. Genel Başkan Rahmi Aktepe bu çalışmaları başından beri büyük bir titizlik ve başarı ile sürdüren IISEC Konferansı Genel Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol’a ve ekibine teşekkür etti.

Comments are closed.